NapenergiaUncategorized

A Nap energiája szabad tiszta forrás

napenergia

A saját házadra érkező napenergiát szabadon, ingyen hasznosíthatod. Lehetőséged van kihasználni az  aktív és passzív napenergia hasznosítási módszereket. Érdemes megtanulni hogyan tudod szabaddá tenni magad, hogyan tudod csökkenteni vagy egyenesen lenullázni a családi házad energia költségeit.

A Nap energiája ingyenes

A napenergia saját célra történő hasznosítását jelenleg semmilyen adó-, vagy járulékfizetési kötelezettség nem terheli. Az adóztatásra ugyan megkezdődtek az előkészületek azzal,  hogy a 4Kw-nál nagyobb teljesítményű háztartási méretű kis-erőműveket  már bevonták az adótörvények hatálya alá. Jelenleg az adó tétel ezekre nulla forint.  Mire adóztathatóvá válik ez az energia, akkorra meglesz a módszer az otthoni energiatárolásra is, és a szigetüzemű erőmű esetében már valóban szabadok vagyunk. Jelenleg nagyon drága az akkumulátor ami biztonságosan ki tud szolgálni egy teljes háztartást. De  van  egy országosan kiépített villamos hálózatunk, ami könnyedén felveszi “tárolja” az általunk termelt energiát. Sokan állítják hogy ez a tároló ingyen van, de ez nem igaz, még akkor sem ha most nem kell érte fizetnünk.  Aki okosan gondolkodik és jól méretezi a saját Hátartási Méretű KisErőmű rendszerét, az valóban ingyenessé tudja tenni a közhálózaton való energia tárolást, saját részére.

Miért állíthatjuk, hogy nem ingyenes a közhálózatra táplálás?

Mert csak akkor járunk jól, ha az éves elszámolásban pont annyit termelünk mint amennyit fel is használunk. A szolgáltatótól jelenleg 37 Ft áron lehet venni 1 KWh áramot,  viszont az elszámoláskor a szolgáltató csak fele ennyit fizet nekünk vissza, ha nem tudtuk felhasználni a teljes éves termelésünket.  Így tudja megtéríteni a szolgáltató a rendszerének “ingyenes” használatát.  Ha megnézzük a villanyszámlát, annak kb 50 %-át a rendszerhasználati díjak teszik ki.
Aki a nyáron termelt energiát télen rendesen felhasználja, és úgy optimalizálja saját rendszerét hogy kb. nullára jöjjön ki az  az éves elszámolás,  az elérte, hogy ne kelljen féláron átadnia a szolgáltató felé a saját rendszerén termelt áramot.  Perszer jól jön az ha a szolgáltató fizet valamennyit,  de  nem ez a fő cél.  Hosszú távon egyértelműen a szigetüzem biztosítja a legnagyobb szabadságot.  Akik a villamoshálózattól messze élnek azok már most ilyen rendszert alakítanak ki maguknak.  Jó ha a gyerekeink már alapból érteni fognak a villamos energia kezeléséhez, érintésvédelemhez, úgy mint nagyanyáink a veteményezéshez.

A Nap energiája tiszta energia

A napenergia “tisztasága” alatt azt jelenti, hogy a napelemes, vagy napkollektoros berendezés működése során számottevő környezetszennyezés,  káros anyag kibocsátás nem történik. A napelem gyártása során keletkezhet környezetszennyezés.  Bár a működéshez szükség lehet valamennyi segédenergiára, de ennek mértéke a hasznosított napenergiához képest kicsi. Napelemes rendszernél valójában  nem szükséges segédenergia.  Napkollektoros rendszerek villamos energia fogyasztása (szivattyú, motoros szelepek  automatika ) az előállított hőenergiának csupán 1-3 százaléka.

Végtelen mennyiségben áll rendelkezésre

A Nap élettartama emberi mértékkel mérve végtelen. Jelenleg a hozzáértők szerint  5 milliárd éves a Nap, és még nagyjából ugyanennyi ideig, tehát újabb 4,9 milliárd évig biztosan működni fog.  A belőle kiáradó energia útjában mozgó Föld bolygón csak egy kis részét tudjuk felfogni, és hasznosítani ennek a gigantikus forrásnak. Ez az energia az egész naprendszerbe mérhetetlen mennyiségben sugárzik,  úgy hogy jut bőven mindenkinek.

A Nap külső felületének, az ún. fotoszférának a hőmérséklete megközelítőleg 6000 K. A magas hőmérséklet következtében a Nap rövid hullámhosszú elektromágneses (fény-) sugárzást bocsát ki. A sugárzás formájában a Napból a Földre érkező energia több ezerszeresen meghaladja az emberiség jelenlegi energiaigényét.

Remek befektetés erre az energiára támaszkodni

A technológia fejődésével ma már a magyar háztartások számára elérhető árszínvonalon lehet beszerezni a napenergia hasznosító rendszereket. A napkollektor mellyel meleg vizet állítunk elő, és a napelem, ami elektromos  egyenáramot képes termelni a legjobban “kamatozó” befektetést jelenti.  Még annak is megéri akinek nincs erre pénzeszköze és csak kölcsönből tudja megépíttetni a saját kis-erőművét. A napelemrendszer például kifizeti saját magát, s amint elérte a megtérülési pontot a villanyszámla összege a család zsebében marad!
Nekünk csak annyi a feladatunk, hogy olyan rendszert válasszunk amiben kevés (szinte nulla)  a hibaforrás, és jó hatékonysággal működik.

Megosztom

Comment here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..