NapenergiaSaját napelem

Honnan tudom meg, hogy nekem mekkora napelem rendszerem lehet?

hogyan mukodik a napelemes rendszer

A felhalmozott napelemes tapasztalatok és az országos statisztikák alapján elkészültek olyan programok amelyekkel elég pontosan lehet kalkulálni, hogy mennyi energiát tud termelni egy rendszer. Fontos hogy a rendszer igazodjon a háztartás méretéhez, fogyasztásához műszaki lehetőségeihez.

A számításokhoz szükség van arra, hogy meghatározzuk először a háztartás  energiaigényét. Vagyis azt, hogy mennyi az éves  villanyszámla, ebből következik hogy átlagosan hány KWh az éves  fogyasztás. ( a villanyszámlánk segít )

Megnézzük milyen felület áll rendelkezésre a napelem rendszer telepítéséhez.

Ferde háztetőre, lapos háztetőre, talajra telepítünk? Esetleg jó állapotú melléképület tetejére, vagy egy gépjármű beállót készítünk és annak a tetejére lesz telepítve?  Milyen dőlésszöge van a tetőnknek? Az azbeszt tartalmú pala tető kivételével minden jó állapotú tetőre telepíthető napelem.  Cserép, zsindely, fém burkolatú tetők képesek fogadni ezt a rendszert. A szerelés nem jár bontással, szemeteléssel. A tartó idomokat,  síneket,  a szarufákhoz rögzítik.

Milyen tájolású az épületünk?

A tiszta déli tájolású 30-45 fokos dőlésszögű árnyékmentes tető   a legideálisabb. Ott lehet a leghatékonyabb rendszert építeni de, akinek eltérő tájolású a háza  az se keseredjen el.  A telepítés költségét ugyan befolyásolja ha nehezített körülmények vannak, de nagyon ritka az hogy ne lehessen megoldani  a telepítést. Akinek háztetője van, jól kihasználhatja a napenergiát.

Hol található a házunk?

A földrajzi elhelyezkedés adott. Vannak arra statisztikák, hogy az ország területén hogyan alakul a napsütéses órák száma. Ez azért is fontos, mert tudnunk kell, milyen minőségű fénnyel dolgozunk. A napelemek többféle technológiával készülnek, van monokristályos és polikristályos napelem.  Magyarország éghajlatán mindkét típus picike eltéréssel, de átlagosan azonos hozamot képes termelni.  Így  az optimumot kell választani amit a szakember javasol majd. A polikistályos  napelem például felhős időben a felhőkön átszűrődő fényből is képes energiát termelni, persze lényegesen kevesebbet mint amikor ragyogó napsütés van.

SOLAR-terkep

A kalkulátor programoknak köszönhetően, melyek a fenti   tényezőket figyelembe veszik (ha pontosan adjuk meg a saját adatainkat)   a tényleges termelés jó eséllyel előre modellezhető. Néhány százalékos eltéréssel, egy adott energiaigényű háztartásra tervezhető a teljes kiépítendő napelem rendszer. Így nincs más feladat, mint hogy az ember  kalkuláljon,  és tudakozódjon mik a lehetőségei. Pár perc az egész.

A napelemes technológia ára, költségei napjainkra olyan alacsonyra süllyedtek, hogy az érvényben levő állami pályázattal, és saját pénz híján  a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott kamatmentes  forint-kölcsönnel,  bárki hozzáférhet egy saját napelem rendszerhez a saját portájára. A minimális 10% önerővel már ingyen áramot termelhet magának.

A képre kattintva máris kiszámolhatja hogy a háztartása  jelenlegi áramfogyasztásához mekkora napelem rendszer kell és az mibe kerülne.

ingyen villanyáram

 

Megosztom

Comment here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..