Finanszírozás

Miért most éri meg a napelem befektetés?

megéri a napelem

A napelemes rendszer beszerzésének elindítására ideális időszak a december-január időszaka. A megrendelés utáni első szakaszban időigényes  a tervezés, engedélyeztetés folyamata , mely 1-3 hónapnyi átfutási időt igényel. Összesen 2-3 hónapot feltétlen érdemes rászámolni a vásárlástól a telepítés befejezéséig. A telepítés, azaz a rendszer felszerelése csak 1-2 napot vesz igénybe. Márciusban a napelemrendszer már  a nyári termelés 80%-át  is tudja teljesíteni, ezért célszerű február végére lezárni a telepítést, hogy onnantól már magunknak termelhessük az áramot.

A hálózatra csatlakoztatott napelemes rendszerek esetében éves elszámolás van az áramszolgáltatóval. A nyáron megtermelt, de fel nem használt áramot (többlettermelést) rendszerünk betáplálja a hálózatra, hogy azt mások fel tudják használni. Amikor viszont a mi napelemünk kevesebbet termel mint amit mi fogyasztunk, (pl.  télen, éjszaka, felhős időszak, ) akkor a hálózatról vételezünk a hiányzó árammennyiséget. Télen visszavehetjük a szolgáltatótól a nyári többlet termelésünket.  A kettő különbözetét megméri a villanyóránk. A termelésünket befolyásolja a napsütéses órák száma az időjárás alakulása.  Jelentős többlet termelés érhető el akkor, ha a termelési szezon első időszakában már működik rendszerünk.

Minél előbb érdemes elkezdeni

Ha banki kölcsönből valósítja meg a rendszerét, akkor azért érdemes időben dönteni hogy el ne fogyjanak a pályázati pénzek. A banki ügyintézés hónapokkal meghosszabbítja a megvalósítási időszakot. Így 2-3 hónapról -5-6 hónapra nő az az idő amíg működő rendszere lesz.
Ha saját pénzből, akkor meg a befektetés hozama miatt érdemes mielőbb elkezdenie. Hiszen ez a rendszer most sokkal nagyobb biztos hozammal kecsegtet mint bármely pénzügyi befektetés.  ( 8% tól induló hozam 7-8 év megtérülési idő) A legjobb termelési időszak a tavasz-nyár, a bekapcsolástól kezdve nulla a villanyszámla.  Ahhoz, hogy márciusban már termelhessen a rendszere, januárban érdemes elindítani az ügyintézési folyamatokat. Ne várjon tovább! Számolja ki most, mekkora napelemes rendszerre van szüksége!

Megosztom

Komment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..